Het bestaan van het kwaad – Een probleem voor wereldbeelden
Het bestaan van het kwaad in de wereld inspireert al vele eeuwen lang het intellectuele debat. Terwijl geleerden talloze theorieën hebben ontwikkeld om de realiteit van het verschijnsel te verklaren in combinatie met het bestaan of niet bestaan van een almachtige God, is het vaak moeilijk om het bestaan van het kwaad te verenigen met de ideeën van onze levensbeschouwing.
Het bestaan van het kwaad – Wat is het kwaad eigenlijk?
Om te kunnen begrijpen waarom het bestaan van het kwaad een probleem vormt onder het vergrootglas van een bepaald wereldbeeld, moeten we het kwaad eerst definiëren. Daar zijn de volgende omschrijvingen voor te vinden:
Het bestaan van het kwaad – Atheïsme en het probleem van het kwaad
Op ware proefondervindelijke wijze wil de atheïst het bestaan van het kwaad in de meest simpele, rationele vorm logisch berekenen. Net zoals men denkt dat God absoluut niet bestaat, is er ook niet zoiets als het kwaad. En alles wat “goed” genoemd wordt, is tegengesteld aan het kwaad. Neem bijvoorbeeld de volgende verklaring van David Hume over goed en kwaad:
Het bestaan van het kwaad – Theïsme en het probleem van het kwaad
In Joods-christelijke samenlevingen wordt het bestaan van het kwaad op verschillende manieren verklaard. Zo is er het concept van de “verdediging van de vrije wil”, die veronderstelt dat God, om het kwaad te kunnen afschaffen, de keuzevrijheid van de mens om Hem lief te hebben of af te wijzen, zou moeten intrekken. “Zeker, God kan het kwaad vernietigen – maar niet zonder de menselijke vrijheid te vernietigen, of een wereld waarin vrije schepselen kunnen functioneren.”5 Deze gelovigen zullen ook beargumenteren dat kwaad (pijn, lijden en natuurrampen) hen dichter bij God brengt, hetgeen het uiteindelijke doel is. Psalm 90:15 zegt ons: “Geef ons vreugde, vergoed de dagen dat U ons kwelde, de jaren dat wij ellende doorstonden.”
Het theïstische wereldbeeld betoogt ook dat alles uiteindelijk zal bijdragen aan het goede (Romeinen 8:28), zoals specifiek in het verhaal van Jozef die van rijkdom naar armoede naar rijkdom gaat in het Oude Testament. In het grote geheel is het kwaad werkelijk en verschrikkelijk, maar de reden voor het bestaan ervan en het plan voor de uiteindelijke ondergang van het kwaad is al helemaal geregisseerd. De schrijvers van het eerdergenoemde “Making Sense of Your World” onderkennen dit en onderschrijven wat Prager en Telushkin er over zeggen: “De gelovige in God moet één ding verklaren, het bestaan van lijden; de ongelovige daarentegen moet het bestaan van alles wat er is verklaren.”6
Het bestaan van het kwaad – Pantheïsme en het probleem van het kwaad
Voor wereldbeelden die beïnvloed worden door Oosterse, pantheïstische of transcendente doctrines, is het bestaan van het kwaad en lijden onlosmakelijk verbonden met één van twee bronnen: (i) kwaad en lijden zijn enkel illusies die door het menselijke brein bedacht zijn, of (ii) kwaad en lijden zijn verbonden met ongezondheid, onreinheid of onheiligheid van het karakter. Volgens de Boeddhistische leer is alle kwaad het rechtstreekse gevolg van onwetendheid of onbekendheid.7 Bijgevolg zal het voortdurende bijschaven van de eigen persoon door kennis en verlichting uiteindelijk positieve resultaten opleveren en het ultieme einde, waarbij de beklemmingen van deze materiële wereld overstegen worden. Wanneer men er niet in slaagt om kwaad en lijden te overstijgen, kan men het in de toekomst nog eens opnieuw proberen, dankzij de doctrine van reïncarnatie.
De schrijvers van “Making Sense of Your World” signaleren twee tekortkomingen in de theorie dat lijden een illusie is en dat je daarmee het probleem van het kwaad kunt oplossen. Ten eerste past het simpelweg “niet in het plaatje van wat de wereld werkelijk ervaart, of van het kwaad”. Ten tweede, “het probleem van het kwaad wordt niet aangepakt wanneer je het beschouwt als een illusie”. Bovendien, hoe zit het met overwonnen kwaad? “Als dan het kwaad met succes bestreden lijkt te zijn, is dan de voldoening dat het recht zegeviert over het kwaad, niet ook een illusie?”8
Vanuit de tweede visie ten aanzien van menselijke ongezondheid, onreinheid of onheiligheid bezien, “is alle kwaad dat iemand in zijn leven ervaart het resultaat van negatieve energie die afkomstig is uit eerdere levens” of van een negatieve “daad” of handeling die men in dit leven verricht heeft. Het probleem waar de schrijvers naar verwijzen, is dat deze visie veronderstelt dat pijn en lijden verdiend zijn als gevolg van wat jij zelf hebt gedaan in jouw vorige leven. Los van andere overwegingen leidt deze overtuiging er uiteindelijk toe dat iemand die dit gelooft “niet aangemoedigd zal worden om iets te doen waarmee hij of zij het lijden van een ander zou kunnen verlichten.”9
Het bestaan van het kwaad – Conclusie
Het bestaan van het kwaad in de wereld vormt een potentiële bedreiging voor de basis van welk wereldbeeld dan ook. Zelfs degenen onder ons met de beste filosofische antwoorden en de diepst gewortelde geloofsovertuiging, hetzij natuurlijk dan wel geestelijk, vinden het bestaan van het kwaad moeilijk te verzoenen met logica en redenering (atheïsme/agnosticisme) of geestelijke noodzaak (theïsme); of zelfverwezenlijking/denkbeeldige theorieën (pantheïsme). Zelfs voor iemand die passief onwetend wil zijn, blijft het bestaan van het kwaad een enorm probleem dat uiteindelijk de menselijke geest en ons hart uitdaagt.
Met dank aan Leandrea Davis Rodriguez
Voetnoten:
1 Phillips, W. G., Brown, W. E., & Stonestreet, J. (2008). Making Sense of Your World: A Biblical Worldview (Tweede editie, red.). Salem: Sheffield Publishing Company, p. 147.
2 Idem, p. 148.
3 Hume, D. (1757/1777). The Natural History of Religion. (A. Merivale, Ed.) 22 maart, 2011, uit: DavidHume.org: http://www.davidhume.org/texts/?text=nhr. 1757/1777.
4 Harte, B. (1883). Overland Monthly and the Out west Magazine. In: Topics of the Time: Questions of Belief (pp. 553-556). New York: G.P. Putnam's Son's, p. 556.
5 Rood, R. (1996). The Problem of Evil: How Can a Good God Allow Evil. 21 maart 2011, uit: Probe Ministries: http://www.leaderu.com/orgs/probe/docs/evil.html
6 Phillips, W. G., Brown, W. E., & Stonestreet, J. (2008). Making Sense of Your World: A Biblical Worldview (Tweede editie, red.), p. 151.
7 St. Zieba, M. (4 oktober 2005). Philosophy: Problem of Evil, laws of manu, eastern philosophies. 22 maart 2011, uit: All Experts: http://en.allexperts.com/q/Philosophy-1361/Problem-Evil.htm
8 Phillips, W. G., Brown, W. E., & Stonestreet, J. (2008). Making Sense of Your World: A Biblical Worldview (Tweede editie, red.), p. 152.
9 Idem, p. 153. 15
Copyright © 2002-2021 AllAboutWorldview.org, Alle rechten voorbehouden